Telefon: +420 732 404 561 | Email: svitavy@cmmj.cz | Adresa: Vančurova 1, 568 02 Svitavy | ČÚ: 1280049339/0800 | IČ: 67777805 | Datová schránka: apwf4ny | Datová schránka: 

Svatohubertská mše

Myslivecký spolek „ČIHADLKO“  Bezděčí – Unerázka ve spolupráci s Řádem svatého Huberta pořádají Svatohubertskou mši.

Vážení myslivci a přátelé přírody,

dovolujeme si Vás pozvat na Svatohubertskou mši, která se uskuteční v sobotu 21.září letošního roku v kostele sv. Jakuba staršího Městečku Trnávce.  Jedná se o jednu z mnoha mysliveckých tradic, které se snažíme zachovat pro příští generace a rádi tuto akci připravujeme pro širokou veřejnost nejen mysliveckou. Svatohubertská mše se koná na Moravskotřebovsku poprvé. V loňském roce se uskutečnila poprvé na okrese ve Svitavách. Svatý Hubert je patronem myslivců a lovců. K jeho poctě se proto pořádají výše uvedené mše. K další ochráncům myslivců patří sv. Eunuch a sv. Diana. Uctívání sv. Huberta jako patrona lovu zavedl papež Řehoř III. v letech 731 – 741 jako protiváhu k Dianě, pohanské bohyni lovu. Na počest sv. Huberta byl obnoven Řád svatého Huberta se sídlem na Kuksu. 

Tato společenská událost bude probíhat dle pravidel, která se rovněž musí dodržovat, aby nedošlo k narušení , ale k  zachování této tradice. V uvedenou sobotu bude již od 9,30 hod. otevřen místní KD, kde bude připraveno drobné  občerstvení pro účastníky. V 10,30 vyjde od OÚ slavnostní průvod v čele s obrazem sv. Huberta, který ponesou myslivci. Za nimi půjdou členové Řádu sv. Huberta, myslivci,  koňský povoz na kterém budou umístěna  nosítka s jelenem a divočákem.  Kolem povozu půjdou jako nosiči myslivci.  Jako poslední půjdou kněží,  kteří budou v kostele sloužit mši svatou.  Nemyslivecká veřejnost se tohoto průvodu nezúčastní. Tento průvod zastaví před hlavním vchodem do kostela od silnice. Po krátké přestávce se průvodu vydá do vyzdobeného kostela a bude procházet  špalíru myslivců před oltář, kde se postaví nosítka (máry) . Myslivci nosiči usednou do lavic. Ostatní by měli před příchodem průvodu do kostela již zaujmout místa v lavicích. Mši svatou budou troubit Moravskotřebovští  trubači a zpívat třicetičlenný sbor Dalibor ze Svitav. Vstup do kostela bude jen bočním vchodem, kde bude umístěno místo pro dobrovolné vstupné. Hlavní celebrant mše svaté bude pan farář  Kornek z Dubu nad Moravou,  který je rovněž myslivec a má na ornátu vyšitého jelena. 

Po ukončení mše myslivci nosiči odnesou zvěř z kostela rovněž ve špalíru myslivců. Tím celá akce v kostele bude ukončena a všichni mají možnost se přesunout do KD, kde budou připraveny myslivecké speciality a další občerstvení. V občerstvení budou i jídla vhodná pro děti. Tímto se uvedená akce připravuje tak, aby se jí mohly zúčastnit celé rodiny. Domácí sobotní  oběd nahradíte návštěvou v místním KD. K příjemnému posezení bude vyhrávat  hudba, kterou zajistí Ing. Jaroslav Friedl. 

Abychom tuto akci mohli uskutečnit musíme poděkovat všem sponzorům „ děkujeme „.

Srdečně Vás zvou myslivci z MS „ČIHADLKO“  Bezděčí – Unerázka  

Těšíme se na setkání

Stanislav Dobeš