Telefon: +420 732 404 561 | Email: svitavy@cmmj.cz | Adresa: Vančurova 1, 568 02 Svitavy | ČÚ: 1280049339/0800 | IČ: 67777805 | Datová schránka: apwf4ny | Datová schránka: 

Svatohubertská mše v Městečku Trnávka

V Městečku Trnávka, obci na Moravskotřebovsku pod zříceninou bájného hradu Cimburka, se v sobotu jednadvacátého září vůbec poprvé uskutečnila v barokním kostele sv. Jakuba staršího Svatohubertská mše, kterou celebroval probošt PhDr., Th. Lic. Jan Kornek, Lic. S. L., myslivec a známý organizátor Evropské myslivecké pouti v Dubu nad Moravou. 

Pořadateli této akce byli Myslivecké sdružení Čihadlo Bezděčí-Unerázka ve spolupráci s Řádem sv. Huberta se sídlem na Kuksu, vše pod záštitou Okresního mysliveckého  spolku ve Svitavách. 

 Hlavním iniciátorem kulturně společenské akce byl zasloužilý člen myslivecké organizace a držitel četných vyznamenání pan Stanislav Dobeš, který usiloval o to, aby se v obci konala akce snoubící tradice se současností myslivosti. Plnou podporu získal v mateřském mysliveckém sdružení a také v předsedovi Ing. Ivo Vymětalovi. A tak nezbývalo nic jiné než zahájit přípravy mše.

Jako člen myslivecké rady OMS Svitavy našel také plnou podporu u svých kolegů, jmenovitě MUDr. Jiřího Kluga,  Pavla Grepla, Miroslava Ducháčka či Milana Hlaváče. A tak OMS Svitavy převzal záštitu pod Svatohubetrskou mší.

Řád sv. Huberta reprezentoval kancléř Ing.et.Ing.  Miroslav Holub, někteří řádoví rytíři a novopečený člen Řádu Svatého Huberta a současně člen myslivecké rady svitavského „omsu“ Michal Jurníček, DiS, kteří zajistili zdárný  průběh mše svaté.

     Celý podnik byl zahájen slavnostním průvodem myslivců od obecního úřadu ke kostelu sv. Jakuba. Na povoze taženém vystrojenými koňmi byl jako dar Všemohoucímu a patronovi myslivců vezen ulovený jelen sika, následoval dvěma myslivci nesený obraz svatohubertského výjevu. V početném průvodu pak následovali lovečtí kynologové, členové pořádajících mysliveckých organizací a církevní hodnostáři. Až ke kostelu provázeli průvod početní přihlížející z řad občanů integrované obce. Na prostranství před svatostánkem přivítali patrona myslivců a jeho doprovod Třebovští trubači v čele s předsedou kulturně propagační komise OMS Svitavy Pavlem Greplem a členy svitavského smíšeného pěveckého sdružení Dalibor pod vedením Mirky Ducháčkové. Ti se také postarali o hudební doprovod samotné mše. 

Otec Jan Kornek nejprve všem přítomným myslivcům popřál Lovu zdar na počátku letošní hlavní lovecké sezony. Apeloval na ně, aby v duchu svých dědů a otců zachovávali chovatelské, ochranářské, morální a kulturní tradice myslivosti, které bývají někdy opomíjeny. Připomenul svatohubertský příběh a jeho stále aktuální význam, z něj vyplývající hodnoty, které platí i na prahu jednadvacátého století a zvláště dnes, kdy se o příští podobu moderní myslivosti svádí boj nejen na legislativním poli, ale i s různými populistickými, rádoby ochranářskými organizacemi. Připomenul rovněž nutnost aktivní spolupráce při ochraně zvěře s lesníky, zemědělci a všemi, pro které je potřeba zdravé přírody součástí našeho každodenního života a kulturního bohatství národa. Zdůraznil také nutnost chodit do lesa s rozmyslem a otevřeným srdcem, vědomím všech svých povinností, což obstojí i před Všemohoucím. Jak je podle jeho slov psáno v pasovacím listu myslivce, co Bůh stvořil, to myslivče opatruj, to buď první zákon tvůj. Úplně na závěr svátečního slova uvedl, že pozemský čas, který žijeme, je pomíjivý. Proto bychom si více měli vážit jeden druhého, všech tradičních hodnost, odkazu našich předků, více se na sebe usmívat a navzájem si pomáhat.

     Trnávecká mše měla důstojný a optimistický rámec. V duchu závěrečných slov Otce Korneka se neslo i přátelské posezení myslivců, jejich blízkých, přátel a spoluobčanů v místním kulturním domě nad bohatým zvěřinovým pohoštěním. A jak bylo v kuloárech možné z úst hlavních organizátorů slyšet, byla letošní vatohubertská mše pod Cimburkem začátkem nové, úspěšné myslivecké tradice.

Oldřich KOUDELKA